FAQ

Wat is Gameskool?

Gameskool is een online gamedesign opleiding waar iedereen kan leren hoe je goede videogames kunt maken. Gameskool bestaat al sinds 2006.

Hoeveel tijd kost het om de cursus te doen?

Je hebt 9 maanden de tijd om in de lessen te doen. Reken op een paar uur per week. Maar je hebt tijd genoeg. het is geen probleem om tussendoor af en toe een paar weken niets te doen.De meeste deelnemers ronden gameskool af tussen de 4 en 6 maanden.

Wat is het verschil tussen de “Extreme Budget” en de “normale cursus”?

De inhoud van beide cursussen is exact hetzelfde. Alle oefeningen, lesstof, hulpvideo’s en tutorials zitten in beide cursussen. Alleen krijg je bij de extreme budget cursus geen begeleiding op afstand van een docent. Wel zijn er forums om elkaar vragen te stellen als je vastloopt. Het huiswerk lever je ook in op forums zodat je als groep elkaars werk beoordeelt. Als je na verloop van tijd toch graag de hulp wilt van een docent kun je altijd upgraden. De kosten daarvoor zijn het prijsverschil tussen de cursussen + 10 euro administratiekosten (dat is dus 160,- euro).

Voor wie is de cursus bedoeld?

Gameskool richt zich op mensen die:

  • zelf een game concept willen ontwikkelen (webgame, PC, Mac, Iphone/Ipad, Android)
  • zich willen voorbereiden op een gameopleiding aan een MBO, HBO of universiteit of een opleiding IT aan de diverse instituten
  • meer willen weten over gamedesign als aanvulling op hun kennis van ICT, nieuwe media of internet
  • zelf een game of app willen kunnen maken
  • erg van gaming houden en nu zelf gamedesigner (spelontwerper) willen worden
  • meer willen leren over gamification

Wie hebben Gameskool gemaakt?

Gameskool is een initiatief van Wouter Baars (gamedesigner). Hij heeft Gameskool ontwikkeld samen met Davey Verhoef, Kevin Vonk, Maria Kool (gameartists), Jonathan Leenman (gamedesigner) en Len Kromkamp (Unreal lessen). We komen allemaal uit de gamewereld.

Wanneer kan je starten met Gameskool?

Wanneer je wilt. Let op: als je eenmaal gestart bent, heb je 9 maanden de tijd om de cursus te doen. Dat is meer dan voldoende, je kunt gerust een maandje op vakantie, maar je hebt wel wat discipline nodig om het te blijven doen.

Is er begeleiding?

Ja, je kunt vragen insturen. Opdrachten en oefeningen worden door een docent (gamedesigner) nagekeken. In de extreme budget cursus is er geen begeleiding, maar zoek je het zelf uit met je medestudenten.

Wat is het niveau?

Het beginniveau is beginner, als je klaar bent met Gameskool ben je gevorderd. Je kan dan nog niet alles (dat kost je een paar jaar), maar je bent in ieder geval in staat je eigen game te designen en te bouwen.

Waar bestaat de cursus uit?

Voorbeeldlessen, tutorials, oefenopdrachten, interviews (video), voorbeelden van veelvoorkomende games en gameprincipes, toetsen, forums, FAQ’s en aan het einde van elke les ook verwijzingen naar ander goed materiaal (boeken, tutorials, websites en video’s). De lessen worden stap voor stap opgebouwd van beginner tot gevorderd. De Inhoudsopgave van de cursus Gamedesign vindt je hier

Welke software heb ik nodig?

We werken voornamelijk met Gamemaker. Daarnaast werken we met open source of gratis software zoals Audacity, Blender, Midi software en andere tools. Je moet een niet al te oude PC hebben of Mac, goede internetverbinding en je zult een aantal plugins moeten installeren zoals de flash plugin en een pdf reader. Gamemaker is gratis, maar als je webgames of games voor iOs of Android wilt maken moet je (zelf) de betaalde studio versie van Gamemaker kopen. Dit kun je trouwens ook prima later doen na afloop van de cursus.

Is Gamemaker een serieuze tool om games mee te maken?

Gamemaker is ooit begonnen als ‘hobby’ tool maar is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel gamedevelopment platform dat games kan maken voor web (html5), PC, Mac, Windows 8, (binnenkort ook sony PSP), Iphone, Ipad en Android. Naast Gamemaker studio leer je in Gameskool ook andere tools als de Unreal Development Kit, Blender3d, audiotools en andere hulpmiddelen. We besteden het meeste aandacht aan Gamemaker, de andere tools behandelen we alleen de basis. Zie ook de inhoudsopgave.

Kan je hier ook apps leren maken?

Gameskool richt zich vooral op het maken van games, maar als je dat kan, kan je ook apps maken. De software en de technieken die we behandelen in Gameskool zijn ook geschikt voor het maken van apps. Daarvoor heb je Gamemaker studio nodig met extenties. Met de uitgebreide versie van Gamemaker studio kan je games maken voor heel veel platforms bijvoorbeeld: Sony Playstation, `Xbox, html5, Android, Tizen, e.a. We behandelen al die verschillende platforms niet in Gameskool, maar na de cursus kan je er wel zelf mee beginnen (met een beetje zelfstudie). Gamemaker is gratis, maar als je games voor andere platforms buiten windows of MacOsx wilt maken moet je (zelf) de betaalde uitgebreide studio versie van Gamemaker kopen. Dit kun je trouwens ook prima later doen na afloop van de cursus.

Wat vinden deelnemers van Gameskool, zijn er online ervaringen of reviews te lezen?

Zie onze Hall of Fame en onze Hall of Shame.

Wat kost het?

Deelname aan de cursus kost 49 euro (extreme budget) of 199 euro (begleide cursus). Verder zijn er geen kosten, ook niet voor de software die je nodig hebt.

Wat is het verschil tussen Gameskool en Gamescool?

Gamescool is bedoeld voor leraren en andere mensen die werken met jongeren en richt zich ook op zogenaamde serious games. Gameskool is bedoeld voor iedereen die gamedesign en gamedevelopment wil leren.

Wat is de minimumleeftijd, moet ik al iets kunnen?

De minimum leeftijd voor deelname is 14 jaar. Als je jonger bent, mag je wel meedoen, maar misschien moet je dan hulp vragen van een ouder(e). Er is geen maximum leeftijd. Een paar dingen die we laten zien in de Gameskool zijn in het Engels, Engels is nu eenmaal de taal van de gamewereld, dus het is handig als je dat begrijpt. Maar ook als je geen Engels kunt, kun je prima meedoen. Je moet wel een beetje met computers overweg kunnen (bestanden kunnen laden, saven, internet gebruiken, forums en chatten toepassen, een programma downloaden en installeren, e.d.)

Krijg ik na afloop een diploma of certificaat?

Ja, als je alle onderdelen (voldoende) gedaan hebt, krijg je het gameskool certificaat.

Kan ik werk vinden als gamedesigner/gamedeveloper?

In de cursus is er aandacht voor het werken in de gamewereld. Er zijn verschillende mogelijkheden, waarbij je als ‘independent gamedevelopper’ het meeste kans maakt. Misschien ben jij wel de bedenker en maker van de nieuwe Angry Birds, MindStorm, Wordfeud of Doodle Jump. Als je wilt werken bij een gamebedrijf is een portfolio met je werk belangrijk. Bij gameskool kan je beginnen met het maken van je portfolio, maar reken er niet op dat je direct als gamedesigner een baan krijgt ergens. Daarvoor is een grotere tijdsinvestering nodig. Met Gameskool kan je een mooi begin maken in de gamewereld! In ieder geval ben je na de gameskool cursus in staat om je eigen game te ontwikkelen. Wie weet een groot succes!?

Welke afspraken gelden nog meer?

De belangrijkste afspraken kan je hier vinden in de algemene voorwaarden voor deelname aan gameskool