zelf game hardware bouwen

Een groot deel van de gameinnovaties van de afgelopen jaren zitten niet zozeer in het verbeteren van de gameplay, maar in het innoveren van de (game) hardware. Voorbeelden zijn de -alweer wat oudere- dansmat van Sony, de Wii controler, de touchpad interfaces van de Ipod/Ipad en de Microsoft Kinect.

Je eigen gamehardware…

Hoe kan je je eigen nieuwe gameinterface bouwen? Er zijn nog een hoop interessante interfaces te bedenken. Wat dacht je van een maffiagame waarbij je ‘cool’ moet blijven en je sensoren voor je hartslag of (angst)zweet op je lijf hebt zitten? Of een ‘startrek’ cockpit met rookmachine, trillende vloeren en laserguns (en bijbehorende pakjes natuurlijk!), een martial arts game waarin je je zwaard losjes moet vasthouden (te meten met een touch sensor). Of je eigen alarminstallatie bouwen kan ook en als er iemand toch je huis/kamer binnendringt, zorgt de game-engine voor een mooie virtuele-draak-projectie in de kamer. Of een game met RFID tags die je buiten kunt spelen en waarbij de spelers een tag krijgen in hun kleding.

Hier zal ik een paar startpunten geven over de software en hardware die je nodig hebt. Allereerst kan je de meeste game-engines gewoon gebruiken (Unity, Gamemaker, ….) daarbij heb je wel een extra library nodig om de hardware te kunnen uitlezen en aansturen. Een library is niets meer dan een aantal programmeerfuncties die je kunt gebruiken om je game te maken, bijvoorbeeld de temperatuur van de temperatuursensor uitlezen.

Hardware
Dan de hardware: kijk naar een microcontroler zoals dat heet, met een aantal sensoren (zoals temperatuurmeters, joystickjes, buttons, drukmeters, lichtsensoren en dergelijke). Welke sensoren je nodig hebt, hangt natuurlijk af van je idee. Veel gebruikte sensoren (waar ook veel libraries voor zijn) zijn:


afbeelding: Arduino

Arduino is open source en een stuk goedkoper, Phidgets is gebruikersvriendelijker. Deze apparaatjes vormen als het ware het tussenstuk tussen je PC/MAC en de hardware met sensoren (die jij gaat maken). In het onderstaande filmpje zie je een mooi voorbeeld van een pop (pratende sok) die een Unity 3d model aanstuurt.

Een derde optie die, denk ik, Arduino en Phidgets van de troon gaat stoten is Raspberry Pi. Dit is niet een microcontroler, maar een complete computer die je kan inbouwen in je eigen gamehardware. Werkt op Linux en ook Gamemaker draait er op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *