Wat moet je als gamedesigner kunnen?

Recent deed ik een wat kleiner gameproject waarin een gamedesigner, gamedeveloper (programmeur), een grafisch designer en een opdrachtgever/projectleider een rol in speelden.

Alhoewel de consensus is dat je als je wilt werken in de gameindustrie je je zult moeten specialiseren in een van de richtingen (gameart, programmeren, design, audio, gamewriter en andere specialisaties), merkte ik toch dat je ook een beetje allround moet zijn.

Als de gameartist namelijk nooit gescript heeft of een gamestudio (zoals gamemaker studio, Torque engine of Unreal Engine) dan weet hij ook niet welke plaatjes hij of zij wel of niet moet aanleveren. Hetzelfde geldt voor de gamedesigner, je moet de techniek (een beetje) snappen. Anderzijds geldt dat het heel handig is dat als de programmeur, waar alles samenkomt en in elkaar wordt gezet, ook een beetje kan photoshoppen. Al is het maar om een plaatje iets te roteren, te vergroten of verkleinen of de kleur iets bij te stellen. Of een geluidje iets in te korten met een audioprogramma. Dat een projectleider het proces moet snappen en van alle vakgebieden voldoende moet weten staat buiten kijf.

Grote en kleine gamestudio’s

Natuurlijk geldt dit met name voor de kleine gamestudio’s en de kleinere gamprojecten. De grotere gameprojecten (denk aan de ontwikkeling van games voor de consoles), zijn in hoge mate gespecialisserd en de processen zijn daar sterk gereguleerd. Logisch, want daar worden games gemaakt die soms tientallen miljoenen kosten.

Dus dan zou het bij die gameprojecten niet moeten voorkomen dat een programmeur een plaatje zelf moet bijsnijden (ahum…) of dat een projectleider niet precies weet waar hij in het proces zit (ahum…). Dat illustreert ook het verschil tussen het werk van de kleine (flexibele) gamestudio’s en de grote studio’s waarin de milioenenproducties gemaakt worden, waarbij sterk gespecialiseerde vakmensen een klein deeltje van het grote geheel produceren.

Voor al diegenen die niet bij de EA, Sony, Blizzard en dergelijke grote gamestudio’s werken is het aan te raden om van alle vakgebieden wat te leren: design, programmeren (of in ieder geval een beetje scripten), art (of in ieder geval photoshop als ‘zwitsers zakmes’ kunnen gebruiken), testen, audio (of in ieder geval wat geluiden kunnen bewerken (harder, zachter, knippen)). Allemaal technieken die we behandelen in de gameskool cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *