Dit wordt de eerste post in een serie over het maken van mobile games, waar veel van onze cursisten naar vragen. Zowel voor Android als voor iOS (Iphone, Ipad en Ipod) en misschien ook wel over Windows8 of andere platformen als die doorbreken. We gaan onderzoeken welke spullen je nodig hebt voor een mobile game (soft- en hardware), hoe het bouwen van een mobile game (mogelijk) verschilt met het bouwen van een game voor PC of Mac, het testen van je eigen mobile game, speciale code voor de g-kracht sensor of touchscreens, hoe het publiceren werkt in GooglePlay of Itunes en vast nog een hoop andere onderwerpen waar we tegenaanlopen.
Benodigde software voor het maken van een mobiele game
Uiteraard gaan we de games bouwen in Gamemaker Studio. Er zijn meer mogelijkheden om je mobile game in te bouwen, maar Gamemaker Studio heeft het voordeel dat je heel snel games kunt bouwen. Bovendien leer je het ook veel sneller dan een complexere taal als objective C waarin je ook je iOs game zou kunnen bouwen. En, je hoeft je game in principe maar 1x te ontwerpen en te bouwen in Gamemaker. Daarna publiceer je naar de diverse platforms (iOS, Android en Windows 8 en eventueel ook HTML5, PC en Mac). We zullen zien trouwens hoe makkelijk dat gaat en of dat goed werkt, maar op papier ziet het er mooi uit, zeker voor mensen met beperkte tijd.
Om mobile games te kunnen maken met Gamemaker studio moet je Gamemaker studio hebben met de plugins voor Android, Ios en eventueel Windows 8 phones. Een investering in geld is dus nodig.
We zullen ook zien dat je best een flinke investering moet doen in wat testmachines. Gelukkig kan je beginnen met Gamemaker studio te leren met een gratis versie. Verder is goede basiskennis van deze software en gamedesign nodig, wat je kan leren in de gameskool cursus.
Benodigde hardware voor het maken van een mobile game
Om er zeker van te zijn dat jouw mobile game goed werkt bij de miljoenen mensen met allemaal verschillende tablets, mobieltjes en ipods moet je de game testen. Ideaal gezien zou je je game moeten testen op alle mogelijke versies. Misschien werkt jouw game wel goed op een Ipad 4 met snellere processor maar niet zo goed op een Ipad 2 met een langzamere processor. Of misschien ziet jouw game er goed uit op een telefoon met 400×800 pixels maar slecht op een telefoon met 480×600 pixels. Bij de Apple producten is het al duur om alle (courante) mogelijkheden te testen (iphone 3,4,5, Ipad 2, 3, 4, mini, Ipods vanaf generatie 2) maar bij Android is dat gewoon niet haalbaar. Met Gamemaker Studio kan je games maken vanaf android versie 2.2. Op tweakers alleen staan al meer dan 200 mogelijke Android phones met versie 2.2. of hoger, en dan hebben we het nog niet over de tablets.
Als enthousiaste gamer wil je eigenlijk natuurlijk het mooiste van het mooiste, maar als gamebouwer is het verstandig om juist low end testapparaten te kopen. Liever een Ipad 2 (of Ipad mini met vrijwel gelijke interne specs) dan een Ipad 3 of 4, liever een android 2.2 machine dan een android 4.1 machine. Maar waarschijnlijk heb je een paar testmachines nodig, eentje low end en eentje ‘gemiddeld’. High end is niet nodig omdat je ervan uit mag gaan dat als het op een gemiddelde machine werkt, dat het dan zeker op de high end werkt. Het kiezen van geschikte ontwikkel en testmachines is een hele puzzel (tenzij je heel veel geld hebt natuurlijk) waar we de volgende keer over gaan schrijven. Hieronder een tipje van de sluier:
Concluderend tot nu toe: wat heb je nodig om een game voor mobiel of tablet te maken?
- Gamemaker Studio professional of hoger
- Extentie(s) voor iOS, Android en/of Windows 8 Phone
- Kennis van Gamemaker
- Geschikte testmachines
Er komen nog meer punten op dit lijstje, in een volgende post daar meer over.
Het overzicht van de artikelen over mobile gamedevelopment vind je hier.
Wanneer komt het volgende stukje?
Wordt aan gewerkt 🙂
Thanks voor het artikel, wanneer volgen de andere posts?
De rest van de artikelen kan je hier vinden: http://gameskool.nl/weblog/2014/04/30/mobile-game-development/
Binnenkort schrijven we weer meer, als we zelf ook weer verder zijn met onze android game