Een spel ontwerpen met LEGO

In Gameskool besteden we veel aandacht aan het ontwerpen van spellen. En dan niet in de betekenis van grafisch ontwerpen, maar in de betekenis van het ontwerpen van de spelregels. Want het namaken van gameklassiekers of je favoriete eigen game is leuk en leerzaam, maar uiteindelijk willen we natuurlijk    een game maken die nog niemand bedacht heeft.

[bol_product_links block_id=”bol_51322b7163efb_selected-products” products=”1004004009987566,1004004009987568″ name=”legogames” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”0000FF” link_color=”000000″ border_color=”FAFAFA” width=”420″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Experimenteren met gameplay

Om dat vernieuwende spel te bedenken is veel geëxperimenteer nodig. Werkt een bepaalde gamemechanic beter als je het spel van turned based naar realtime veranderd? Hoe groot moet het speelveld zijn? Is het interessant als tegenstanders (tijdelijk) partners in een spel kunnen worden? Hoeveel toeval wil je in het spelverloop introduceren?
Alhoewel er richtlijnen zijn vanuit de speltheorie is uitproberen het beste om achter de antwoorden op dergelijke gamedesign vragen te komen. Je zult dus als gamedesigner een hoop moeten ‘prototypen’. Gamemaker Studio, een van de tools die je leert in Gameskool is eigenlijk heel erg geschikt voor (snel) prototypen. Maar eigenlijk is het voorafgaand aan het programmeren soms een goed idee om met andere materialen buiten de computer je game idee te ontwikkelen.

Spel(l)en met LEGO

Lego heeft een aantal gezelschapsspellen uitgebracht (bordspellen) die je speelt met de bekende legosteentjes. Sommige lijken erg op bestaande spellen zoals het “Piraten Spel Code” wat een soort 4 persoons multiplayer variant is op Mastermind en sommige spellen zijn helemaal nieuw bedacht, zoals het spel Lunar Command (zie de afbeeldingen hieronder)

lego space lego space spel

Als (beginnend) gamedesigner heb je eigenlijk alleen een flinke doos legosteentjes nodig om je ideeën uit te werken, maar het is interessant hoe LEGO dat gedaan heeft met de bordspellen. In het spel Lunar command moet je een gebied om je basis veroveren, voordat je tegenstander dat doet. Het zou prima vertaald kunnen worden naar een computergame variant. Het spel Lunar command is leuk om te spelen, maar het is ook een spel wat niet helemaal ‘af’ lijkt. Of, en die ‘klacht’ heb ik meer gezien in de reviews van LEGO spellen: de spelregels zijn hier en daar niet helemaal duidelijk. Maar misschien is dat ook wel een beetje de bedoeling: je mag zelf een beetje bedenken hoe je het spel wil spelen. Gamedesigners zullen daar geen problemen mee hebben.

Naschrift: binnenkort komen we nog met extra lesmateriaal op gebied van gamedesign in Gameskool, dus wordt de cursus nog interessanter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *