Succesverhalen van zelf geproduceerde games

Kan je als onafhankelijk gamedesigner (veel) geld verdienen met zelfgemaakte games en kan dat ook met een gametool als Gamemaker? Het antwoord is tweemaal ja. Lees hieronder de succesverhalen van INDIE (independent) gamedesigners die gewoon begonnen met hun gameidee:

1. Panic Art Studio op Android

androidgame

Panic Art is de ‘eenmansgamestudio’ van Elias Viglione. Hij maakt vooral titels voor Android. En alhoewel zijn titels gratis zijn, hij kan volgens eigen zeggen prima leven van de opbrengsten van de advertentiekliks en van in-app aankopen (upgrades). Het schijnt zo te zijn dat Android gebruikers weliswaar minder voor apps willen betalen maar meer reageren op advertenties dan iOs gebruikers. Zijn games zijn op dit moment van schrijven al bijna 200.000 keer gedownload.

2. Sean Chan vindt een baan als gamedesigner door zijn zelfgemaakte game

battleships-forever

Sean heeft twee jaar gewerkt aan zijn GameMaker game, Battleships Forever, waarvoor hij een  IGF nominatie  kreeg. Volgens eigen zeggen is zijn “reis naar het gamedesignschap” hier begonnen (maar ook zeker heeft de nominatie geholpen). Bungie is de studio waar hij nu werkt als gamedesigner.

3. Truevalla verdient 50.000$ dit jaar aan revenues van gamemaker games en gamemaker spullen.

Mattew Bowden (Truevella) is een twintigjarige freelancer die zichzelf als doel heeft gesteld om in totaal 80.000 $ te verdienen, waarvan maarliefst 50.000 $ via online verkopen. Hij schreef een boek over geld verdienen met HTML5 games (bv. Gamemaker Studio), maar hij verdient ook geld aan zijn games en game-engines die hij zelf gemaakt heeft (uitbreidingen op Gamemaker Studio). Het mooie is dat hij heel open is over wat hij verdient. Hieronder het staatje van juni:

$2 (-$193) – Website advertisements
$20 (-$6) – Affiliate referrals
$290 (+$230) – Licensing
$655 (+$195) – Book sales
$799 (+$462) – HTML5 mobile advertisements
$3799 (+$2157) – HTML5 sponsorships

During June 2013 I earned a total of $5565 (+$2545) online!

Niet gek voor iemand van 20! Ben benieuwd of hij eigenlijk wel zijn school heeft afgemaakt 😉

4 – Jonatan Söderström krijgt zijn Gamemaker game geport naar PS Vita en PS 3

hotline Miami

Jonatan “cactus” Söderström heeft 40 Gamemaker titels op zijn naam staan. Söderström heeft samen met Dennis Wedin in 2012 Dennaton Games opgericht. En nu een jaar later hebben ze met Hotline Miami een knaller van een hit. Nu is de game geport naar PS Vita en Playstation 3.

5 – Tom Francis van PC Gamer magazine lanceerde Gunpoint en hoeft nooit meer te werken

In 2010, Tom “Pentadact” Francis was geinspireerd door een game die hij zo graag speelde dat hij besloot om zelf een versie te maken. Omdat hij geen ervaren programmeur was heeft hij gewerkt met Gamemaker om toch alles te kunnen. In Francis zijn eigen woorden, “I wanted to see if, with little time, less talent and no experience, I could make a game”. Drie jaar later $30 dollar aanschafkosten voor Gamemaker armer, Gunpoint was klaar. Hij kreeg zoveel positieve reacties dat hij zich toen realiserde dat  “he would never need a job again.”


6. Paul Preece bedenkt een nieuw genre met zijn online game (en verdient een viercijferig bedrag in dollars per maand, en kreeg zijn game geport naar vele consoles).

Paul Preece had al het idee voor Tower Defence in 2006 maar het duurde lang voordat hij het kon maken omdat hij Flash (toen nog de belangrijkste online gametechnologie) zo moeilijk vond. De game werd gehost op de website www.handdrawngames.com en hoewel het er simpel uitzag kreeg het snel bekendheid door sites als stumbledupon.com en digg.com. Door de Googleads die om de game stonden, verdiende hij tot zijn eigen verbasing een “viercijferig bedrag per maand”. De game was eigenlijk qua concept gebaseerd op een level in Warcraft waarin je “basis” moet verdedigen tegen golven van vijanden. De game is daarna vele malen gekopieerd in vele soorten towerdefences.

Desktop_Tower_Defence_Pro

 

7. Vlambeer maakt alles eerst in Gamemaker en wint vele prijzen!

Vlambeer is een jonge Nederlandse studio, opgericht door Jan Willem Nijman die veel succes heeft en vele prijzen en nominaties in de wacht heeft gesleept. Vrijwel alle games die Vlambeer uitbrengt zijn begonnen in Gamemaker. Als het concept klopt en leuk is wordt de game (some) geport naar welk platform dan ook.

Gouden tijden voor onafhankelijke gamedevelopers

Het is een mooie tijd als je zelf game ideeën hebt en wilt ontwikkelen.  Had je vroeger nog (heel veel) technische kennis nodig, nu kan je met tools als Gamemaker Studio veel sneller en beter resultaat behalen zonder dat je eerst hoeft te leren programmeren.

Ook heb je geen grote bedrijven meer nodig om je game te promoten en distribueren. Als je game maar goed is kan je hem promoten via websites (html5) of mobile games via Google Play of Itunes. En wellicht komt daar nog windows 8 mobile bij. Ik zou niet wachten als ik een goed idee had. Neem een maand of 2 of 3 om Gamemaker te leren en werk je idee vervolgens uit. Bovenstaande gamedesigners zijn ook ooit begonnen en maakten hun game in een paar maanden tot een paar jaar. Het is haalbaar.

3 reacties op “Succesverhalen van zelf geproduceerde games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *