FAQ

Wat is Gameskool?

Gameskool is een online gamedesign opleidingsplatform waar iedereen kan leren hoe je goede videogames kunt maken. Gameskool bestaat al sinds 2006. Er zijn diverse cursussen op gamedesign gebied: gameart, game engines, programmeren, game concepten, geluid. Regelmatig vernieuwen we het materiaal en komen er cursussen bij.

Hoeveel tijd kost het om een cursus te doen?

Je hebt  12maanden de tijd om de lessen te doen, tenzij er expliciet bij een cursus staat dat hij korter duurt. Voor de meeste cursussen heb je ongeveer 3 maanden tijd nodig als je  een paar uur per week er aan werkt. Maar je hebt tijd genoeg. het is geen probleem om tussendoor af en toe een paar weken niets te doen.De meeste deelnemers ronden gameskool af tussen de 4 en 6 maanden. Als je een combinatie van cursussen doet, dan heb je 2 jaar de tijd.

Wat is het verschil tussen een “Extreme Budget” en de “normale cursus”?

Sommige cursussen hebben een extreme budget variant naast een “normale” versie. De inhoud van beide cursussen is exact hetzelfde. Alle oefeningen, lesstof, hulpvideo’s en tutorials zitten in beide cursussen. Alleen krijg je bij de extreme budget cursus geen begeleiding op afstand van een docent. Wel zijn er forums om elkaar vragen te stellen als je vastloopt. Het huiswerk lever je ook in op forums zodat je als groep elkaars werk beoordeelt. Let op: je kan niet upgraden van een extreme budget cursus naar een normale cursus. Als je dat wilt zal je een nieuwe cursus met begeleiding moeten kopen.

Voor wie zijn de cursussen bedoeld?

Gameskool richt zich op mensen die:

  • zelf een game concept willen ontwikkelen (webgame, PC, Mac, Iphone/Ipad, Android, gameconsoles)
  • zich willen voorbereiden op een gameopleiding aan een MBO, HBO of universiteit of een opleiding IT aan de diverse instituten
  • meer willen weten over gamedesign als aanvulling op hun kennis van ICT, nieuwe media of internet
  • zelf een game of app willen kunnen maken
  • erg van gaming houden en nu zelf gamedesigner (spelontwerper) willen worden
  • meer willen leren over gamification
  • Games tegenkomen in hun werk (reclame, marketing, communicatie, webdesign, film, onderwijs) en er meer over willen weten

Wie hebben Gameskool gemaakt?

Gameskool is een initiatief van Wouter Baars (gamedesigner). Hij heeft Gameskool ontwikkeld samen met Davey Verhoef, Kevin Vonk, Maria Kool (gameartists), Jonathan Leenman (gamedesigner), Len Kromkamp (Unreal lessen), Marnix van Dixhoorn (designer), Michiel van der Blonk (programmeur), Maya Bouman (gamedeveloper) en nog vele anderen die we hier vergeten. We komen allemaal uit de gamewereld.

Wanneer kan je starten met Gameskool?

Wanneer je wilt. Let op: als je eenmaal gestart bent, heb je 12 maanden de tijd om de cursus te doen, tenzij het een korte cursus is (dit staat er dan duidelijk bij). Dat is meer dan voldoende, je kunt gerust een maandje op vakantie, maar je hebt wel wat discipline nodig om het te blijven doen.

Is er begeleiding?

Ja, je kunt vragen insturen. Opdrachten en oefeningen worden door een docent (gamedesigner) nagekeken. In de extreme budget cursus is er geen begeleiding, maar zoek je het zelf uit met je medestudenten.

Wat is het niveau?

Het beginniveau varieert per cursus en staat er duidelijk bij. Als het niet duidelijk is of als je twijfelt, neem dan contact op.

Waar bestaan de cursussen uit?

Voorbeeldlessen, tutorials, oefenopdrachten, interviews (video), voorbeelden van veelvoorkomende games en gameprincipes, toetsen, forums, FAQ’s en aan het einde van elke les ook verwijzingen naar ander goed materiaal (boeken, tutorials, websites en video’s). De lessen worden stap voor stap opgebouwd.

Welke software heb ik nodig?

Kijk bij de cursuspagina, daar staat wat je nodig hebt. In de regel is een niet al te oude PC of Mac geschikt en werken we voornamelijk met gratis verkrijgbare software. Als je software moet kopen bij een cursus staat dat er duidelijk bij.

Kan ik cursussen combineren, krijg ik dan korting?

Ja. Zie hier voor meer informatie.

Is Gamemaker een serieuze tool om games mee te maken?

Gamemaker is ooit begonnen als ‘hobby’ tool maar is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel gamedevelopment platform dat games kan maken voor web (html5), PC, Mac, Windows 8, Playstation, Xbox, Iphone, Ipad en Android. Naast Gamemaker studio2 werken we in Gameskool ook andere tools als Unity, de Unreal Development Kit, Blender3d, audiotools en andere hulpmiddelen.

Kan je hier ook apps leren maken?

Gameskool richt zich vooral op het maken van games, maar als je dat kan, kan je ook apps maken. De software en de technieken die we behandelen in Gameskool zijn ook geschikt voor het maken van apps. Daarvoor heb je Gamemaker studio nodig met extenties. Met de uitgebreide versie van Gamemaker studio kan je games maken voor heel veel platforms bijvoorbeeld: Sony Playstation, `Xbox, html5, Android, Tizen, e.a. We behandelen al die verschillende platforms niet in Gameskool, maar na de cursus kan je er wel zelf mee beginnen (met een beetje zelfstudie). Gamemaker is gratis, maar als je games voor andere platforms buiten windows of MacOsx wilt maken moet je (zelf) de betaalde uitgebreide studio versie van Gamemaker kopen. Dit kun je trouwens ook prima later doen na afloop van de cursus.

Als je apps wilt leren maken kan je ook kiezen voor de Javascript cursus. Javascript is een van de belangrijkste programmeertalen die je ook kan gebruiken om apps te maken

Wat vinden deelnemers van Gameskool, zijn er online ervaringen of reviews te lezen?

Zie onze Hall of Fame en onze Hall of Shame.

Wat kost het?

Zie op de cursuspagina’s welke prijzen een cursus kost. Er zijn ook combi cursussen waarbij je meer cursussen tegelijk doet. Je krijgt dan korting en meer tijd om de cursussen te doen.

Wat is een ‘mastering’ cursus?

Een mastering cursus is een bundeling van een aantal cursussen en daardoor krijg je korting en meer tijd om de cursussen te doen. Bijvoorbeeld: Gamemaker Studio 2 + Programmeren + Gamedesign + 2d Gameart. De totaalprijs is dan lager en je hebt meer tijd om alles te doen. Je hebt dan een complete opleiding! Zie verder de pagina over mastering cursussen.

Wat is het verschil tussen Gameskool en Gamescool?

Gamescool is bedoeld voor leraren en andere mensen die werken met jongeren en richt zich ook op zogenaamde serious games. Gameskool is bedoeld voor iedereen die gamedesign en gamedevelopment wil leren.

Wat is de minimumleeftijd, moet ik al iets kunnen?

De minimum leeftijd voor deelname is 12 jaar, tenzij er bij een cursus staat dat je ouder moet zijn. Als je jonger bent, mag je wel meedoen, maar misschien moet je dan hulp vragen van een ouder(e). Er is geen maximum leeftijd. Een paar dingen die we laten zien in de Gameskool zijn in het Engels, Engels is nu eenmaal de taal van de gamewereld, dus het is handig als je dat begrijpt. Maar ook als je geen Engels kunt, kun je prima meedoen. Je moet wel een beetje met computers overweg kunnen (bestanden kunnen laden, saven, internet gebruiken, forums en chatten toepassen, een programma downloaden en installeren, e.d.)

Krijg ik na afloop een diploma of certificaat?

Ja, als je alle onderdelen (voldoende) gedaan hebt, krijg je het gameskool certificaat.

Kan ik werk vinden als gamedesigner/gamedeveloper?

In de cursus gamedesign is er aandacht voor het werken in de gamewereld. Er zijn verschillende mogelijkheden, waarbij je als ‘independent gamedevelopper’ het meeste kans maakt. Misschien ben jij wel de bedenker en maker van de nieuwe Angry Birds, MindStorm, Wordfeud of Doodle Jump. Als je wilt werken bij een gamebedrijf is een portfolio met je werk belangrijk. Bij gameskool kan je beginnen met het maken van je portfolio, maar reken er niet op dat je direct als gamedesigner een baan krijgt ergens. Daarvoor is een grotere tijdsinvestering nodig. Met Gameskool kan je een mooi begin maken in de gamewereld! In ieder geval ben je na de gameskool cursus in staat om je eigen game te ontwikkelen. Wie weet een groot succes!?

Er is trouwens veel werk voor mensen die kunnen programmeren. Als je dat wil leren kijk dan bij Basic of Javascript

Welke afspraken gelden nog meer?

De belangrijkste afspraken kan je hier vinden in de algemene voorwaarden voor deelname aan gameskool