Wat is Gameskool?
Gameskool is een online gamedesign opleidingsplatform waar iedereen kan leren hoe je goede videogames kunt maken. Gameskool bestaat al sinds 2006. Er zijn diverse cursussen op gamedesign gebied: gameart, game engines, programmeren, game concepten, geluid. Regelmatig vernieuwen we het materiaal en komen er cursussen bij. Sinds november 2021 is het cursusmateriaal gratis te bekijken.
Voor wie zijn de opleidingen bedoeld?
Gameskool richt zich op mensen die:
- zelf een game concept willen ontwikkelen (webgame, PC, Mac, Iphone/Ipad, Android, gameconsoles)
- zich willen voorbereiden op een gameopleiding aan een MBO, HBO of universiteit of een opleiding IT aan de diverse instituten
- meer willen weten over gamedesign als aanvulling op hun kennis van ICT, nieuwe media of internet
- zelf een game of app willen kunnen maken
- erg van gaming houden en nu zelf gamedesigner (spelontwerper) willen worden
- meer willen leren over gamification
- Games tegenkomen in hun werk (reclame, marketing, communicatie, webdesign, film, onderwijs) en er meer over willen weten
Wie hebben Gameskool gemaakt?
Gameskool is een initiatief van Wouter Baars (gamedesigner). Hij heeft Gameskool ontwikkeld samen met Davey Verhoef, Kevin Vonk, Maria Kool (gameartists), Jonathan Leenman (gamedesigner), Len Kromkamp (Unreal lessen), Marnix van Dixhoorn (designer), Michiel van der Blonk (programmeur en docent), Maya Bouman (gamedeveloper) en nog vele anderen die we hier vergeten. We komen allemaal uit de gamewereld.
Wanneer kan je starten met Gameskool?
Wanneer je wilt.
Is er begeleiding?
Nee, we hebben het te druk met ander werk dat we niet meer toekomen aan begeleiding. Vandaar dat de cursussen gratis zijn geworden.
Wat is het niveau?
Het beginniveau varieert per cursus en staat er duidelijk bij. Als het niet duidelijk is of als je twijfelt, neem dan contact op.
Waar bestaan de modules uit?
Voorbeeldlessen, tutorials, oefenopdrachten, interviews (video), voorbeelden van veelvoorkomende games en gameprincipes, toetsen, forums, FAQ’s en aan het einde van elke les ook verwijzingen naar ander goed materiaal (boeken, tutorials, websites en video’s). De lessen worden stap voor stap opgebouwd.
Welke software heb ik nodig?
Kijk bij de cursuspagina, daar staat wat je nodig hebt. In de regel is een niet al te oude PC of Mac geschikt en werken we met gratis verkrijgbare software.
Is Gamemaker een serieuze tool om games mee te maken?
Gamemaker is ooit begonnen als ‘hobby’ tool maar is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel gamedevelopment platform dat games kan maken voor web (html5), PC, Mac, Windows 8, Playstation, Xbox, Iphone, Ipad en Android. Naast Gamemaker studio2 werken we in Gameskool ook andere tools als Unity, de Unreal Development Kit, Blender3d, audiotools en andere hulpmiddelen. Vele beroemde games zijn gemaakt in Gamemaker Studio.
Kan je hier ook apps leren maken?
Gameskool richt zich vooral op het maken van games, maar als je dat kan, kan je ook apps maken. De software en de technieken die we behandelen in Gameskool zijn ook geschikt voor het maken van apps. Daarvoor heb je Gamemaker studio nodig met extenties. Met de uitgebreide versie van Gamemaker studio kan je games maken voor heel veel platforms bijvoorbeeld: Sony Playstation, `Xbox, html5, Android e.a. We behandelen al die verschillende platforms niet in Gameskool, maar na de cursus kan je er wel zelf mee beginnen (met een beetje zelfstudie). Als je games voor andere platforms buiten windows of MacOsx wilt maken moet je (zelf) de betaalde uitgebreide studio versie van Gamemaker kopen. Dit kun je trouwens ook prima later doen na afloop van de cursus.
Als je apps wilt leren maken kan je ook kiezen voor de Javascript cursus. Javascript is een van de belangrijkste programmeertalen die je ook kan gebruiken om apps te maken
Wat vinden deelnemers van Gameskool, zijn er online ervaringen of reviews te lezen?
Zie onze Hall of Fame en onze Hall of Shame.
Wat kost het?
Gamedesign compleet met begeleiding: 249 Euro
Gamedesing DIY: 49 Euro
Wat is het verschil tussen Gameskool en Gamescool?
Gamescool is bedoeld voor leraren en andere mensen die werken met jongeren en richt zich ook op zogenaamde serious games. Gameskool is bedoeld voor iedereen die gamedesign en gamedevelopment wil leren.
Wat is de minimumleeftijd, moet ik al iets kunnen?
De minimum leeftijd voor deelname is 12 jaar, tenzij er bij een cursus staat dat je ouder moet zijn. Als je jonger bent, mag je wel meedoen, maar misschien moet je dan hulp vragen van een ouder(e). Er is geen maximum leeftijd. Een paar dingen die we laten zien in de Gameskool zijn in het Engels, Engels is nu eenmaal de taal van de gamewereld, dus het is handig als je dat begrijpt. Maar ook als je geen Engels kunt, kun je prima meedoen. Je moet wel een beetje met computers overweg kunnen (bestanden kunnen laden, saven, internet gebruiken, forums en chatten toepassen, een programma downloaden en installeren, e.d.)
Kan ik werk vinden als gamedesigner/gamedeveloper?
In de cursus gamedesign is er aandacht voor het werken in de gamewereld. Er zijn verschillende mogelijkheden, waarbij je als ‘independent gamedevelopper’ het meeste kans maakt. Misschien ben jij wel de bedenker en maker van de nieuwe Angry Birds, MindStorm, Wordfeud of Doodle Jump. Als je wilt werken bij een gamebedrijf is een portfolio met je werk belangrijk. Bij Gameskool kan je beginnen met het maken van je portfolio, maar reken er niet op dat je direct als gamedesigner een baan krijgt ergens. Daarvoor is een grotere tijdsinvestering nodig. Met Gameskool kan je een mooi begin maken in de gamewereld! In ieder geval ben je na de gameskool cursus in staat om je eigen game te ontwikkelen. Wie weet een groot succes!?
Er is trouwens veel werk voor mensen die kunnen programmeren. Als je dat wil leren kijk dan bij Basic of Javascript
Welke afspraken gelden nog meer?
De belangrijkste afspraken kan je hier vinden in de algemene voorwaarden voor deelname aan gameskool