Dat is balen!

Of toch niet? In verband met de corona avondklok hebben we besloten om de Gameskool Do-It-Yourself cursus aan te bieden voor maar 10 euro. Met de kortingscode: avondklok heb jij een jaar lang toegang tot het cursusmateriaal van Gameskool.

Hopelijk verzacht dat wat de pijn 🙂
(de kortingscode is geldig tot 1 maart a.s.)

Online workshops

In deze tijd van thuiszitten organiseert Gameskool 4 online bijeenkomsten om het vak van gamedesign te verkennen en verder te leren. Gratis voor alle deelnemers van Gameskool die een opleiding met begeleiding volgen.


Bijeenkomst 1: Starten met Gamemaker Studio
locatie: online via Zoom.
datum: 4 februari 2021
tijd: 20:00-21:00

Bijeenkomst 2: Gamedesign, het ontwerpen van games en bordgames en gamification
locatie: online via Zoom.
datum: 8 februari 2021
tijd: 20:00-21:00

Verzamel wat knutseldingetjes en (oud) spelmateriaal (bv. papier, lijm, ijzerdraad, dobbelstenen, houtblokjes, knikkers, kleurpotloden) voor deze workshop. We gaan ermee aan de slag op die avond.

spelmaterialen gebruiken voor het maken van een nieuw spel
spelmaterialen gebruiken voor het maken van een nieuw spel


Bijeenkomst 3: Serious games, Gamification en Interactive storytelling
locatie: online via Zoom.
datum: 11 februari 2021
tijd: 20:00-21:00

Bijeenkomst 4: Variabelen in Gamemaker Studio, gevorderde onderwerpen
locatie: online via Zoom.
datum: 15 februari 2021
tijd: 20:00-21:00

Klassiekers analyseren

Iedereen die deelneemt aan de Gameskool Compleet met begeleiding of aan de Gaming in het onderwijs opleiding kan gratis deelnemen aan deze workshops. Na aanmelding van deze opleiding krijg je de toegangscodes voor de workshops.

Aanmelden voor een van beide opleidingen kan via: www.gameskool.org . Na het aanmelden vindt je in de opleiding de toegangscode voor de bijeenkomsten. Neem contact met ons op als je vragen hebt.

Werken in de gameindustrie?

De tijd dat werk in de gameindustrie nog werd gezien als iets ‘frivools’ ligt ver achter ons. Inmiddels is het een serieuze bedrijfstak geworden die met een omzet van rond de 100 miljard euro de ’traditionele’ entertainment industrie achter zich laat. Ook Nederland pikt een graantje mee met een een ‘bescheiden’ 300 miljoen omzet. Wie ervan droomt in deze wereld te gaan werken kan denken aan verschillende mogelijkheden.

Lees verder

C&A heeft speciaal voor kinderen die nadenken over een toekomst in de gamewereld een serie artikelen geschreven. Aan het bod komt onder andere:

Creative industrie gaming – carrière in de game ontwikkeling
Contacten leggen in de game-industrie – stages, wedstrijden, financiering
Beroepsmogelijkheden op het gebied van spelontwikkeling
Game Designer – Creatieve ideeën ontwikkelen
Grafisch ontwerper – een gezicht geven aan videogames
Level-Designer – Spelwerelden leefbaar maken
Programmeur – Concepten speelbaar maken
Schrijver – Vertel unieke verhalen
Game Tester – Kwaliteitsborging voor videogames

Interessant voor jongeren (en hun ouders)! Wil je ook eens proberen wat al die verschillende beroepen doen en praktisch aan de slag? Probeer onze Gameskool opleiding en begin met het leren van het vak.

Win een opleiding van Gameskool

Zet je creatieve krachten in werking en doe mee met deze prijsvraag. Je kan op 3 manieren meedoen en winnen:

  1. Door een toffe gameheld te tekenen
  2. Door een interessant game idee (in tekst)
  3. Door ons een interessante game met een serieuze toepassing te tippen

Bij alle 3 de categorieen geven we een hoofdprijs en een tweede en derde prijs weg. De hoofdprijs is een volledige complete cursus Gameskool Compleet ter waarde van 250 euro en de tweede en derde prijs is een Gameskool Compleet (do it yourself) ter waarde van 49 euro. Daarnaast geven we nog 1 troostprijs weg (Gameskool Compleet – DIY). In totaal zijn er dus 10 prijzen!

Reglement:

Insturen moet via de module: https://gameskool.org/course/view.php?id=71
(eerst inschrijven op gameskool.org als je dat nog niet gedaan had. Toegangssleutel: prijsvraag)

Regelement:
Je mag 1x meedoen met alle categorieën (je hoeft niet met alle categorieën mee te doen, maar het verhoogt je kans om te winnen als je met 2 of 3 categorieën meedoet)
Stuur alleen eigen bedacht en gemaakt werk in. Dus geen jatwerk! Met uitzondering van categorie 3 (tip een serieuze game, dan moet je juist op zoek gaan naar goede serieuze games van anderen).
Je behoud de rechten op je eigen werk, wel mag gameskool de inzendingen gebruiken voor promotionele doeleinden
Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd
Als je de afgelopen maand een Gameskool cursus gekocht hebt en je wint, dan krijg je je geld terug van die cursus die je net gekocht hebt. Je mag je prijs ook weggeven aan iemand anders
Insturen kan tot 27 oktober 00:00 uur aanstaande.
Prijswinnaars krijgen zelf een bericht en worden aangemeld bij hun gewonnen cursus.

Korting voor alle deelnemers
Alle deelnemers kunnen tot 1 november meedoen met gameskool met 50% korting met een code. Als je inschrijft voor de prijsvraag krijg je deze kortingscode te zien

Doe mee via: https://gameskool.org/course/index.php?categoryid=21
Let op: je moet eerst een account aanmaken met je eigen gekozen wachtwoord en dan de code: prijsvraag invoeren als sleutel om bij de prijsvraag te komen.

Gratis

Voor als je ff geen geld hebt: we hebben een aantal lessen en gamematerialen gratis voor je in de cursus “Free Stuff“. Je vindt er onder andere:

Een ebook over gamedesign
Een les over het maken van animaties
Gratis sprites
Een beginners tutorial voor Gamemaker Studio
Lessen over het maken van 3d gezichten
diverse interessante links

Dus kijk gerust eens rond. Inloggen kan met een gast account, druk op de “Inloggen als gast” knop.

Gratis SpaceShip sprites voor je game

Muziek maken voor games

Geen game is compleet zonder muziek. Musicmotion had het er al eerder over hun Music Pitch, maar vanavond kijken ze naar de situatie van herfst 2020. Hoe zit het met muziek voor games? Wat moet je kunnen als je muziek wil maken voor games. En: zou jouw muziek passen in games? 

Musicmotion organiseert op woensdagavond 28 oktober een Music Pitch Webinar.

Eerst een minicollege over componeren voor interactieve toepassingen en wat wel en niet werkt in gamecompositie.

Daarna gaan ze in gesprek met twee gamecomposers, een developer en meer. Over hoe je als componist samenwerkt met een gamedeveloper, wat specifieke vaardigheden zijn die van pas komen bij componeren voor games. We gaan het hebben over de inkomsten en de deals die je maakt als gamecomponist en de laatste trends in de game-business. 

Natuurlijk kan je je eigen vragen stellen. Na het webinar vinden er enkele break out rooms plaats, waarin je kennis maakt met overige deelnemers. En ontvang je de email adressen van de overige deelnemers die daarin toestemmen.

Meer info en aanmelden kan hier: https://www.musicmotion.nl/evenement/music-pitch-webinar-muziek-voor-games/

Music Pitch Webinar is een productie van Music Motion, in samenwerking met Cultuur-Ondernemen, Tentoo, Kunstenbond Ntb en Gigstarter. 

(bord-)spellen testen

Wie games wil ontwerpen zal een hoop spellen moeten bekijken en testspelen. En dit geldt voor zowel bordspellen als voor videogames. Onder het motto “beter goed gejat dan slecht bedacht” kan je waarschijnlijk interessante game mechanics vinden als je allerlei spellen speelt. Het leuke is dat je een crossover kunt maken: veel spelmechanismes werken zowel in een bordspel als in een videogame. Denk aan het zeer populaire Catan (en de vele uitbreidingssets). Dit spel heeft zeker inspiratie opgedaan bij strategy games (turn based) en resourse management games uit het online repertoire. Anderzijds zijn er videogames die weer elementen hebben ‘geleend’ uit het bord genre. Bijvoorbeeld in de minder bekende Battlestar Galactica game moet je als strateeg acties opgeven die dan stap voor stap worden uitgevoerd.

Dit is een principe dat je terug kan vinden in het klassieke bordspel “Diplomacy”, wat over de periode voor de eerste wereldoorlog in Europa gaat.

Op zoek naar pareltjes

Uiteraard gaat het bij het testen van een bordspel ook om hoe mooi het spel gemaakt is en of de ‘wereld’ van het spel aansprekend is . Maar als het gaat om het vinden van interessante spelmechanismes om die later in je eigen bordspel of game te gebruiken is het eigenlijk niet zo boeiend of het een elfen, cowboy, WWII, space of “Sponge Bob” game is. Met andere woorden: “Sponge Bob monopoly” is nog steeds “Monopoly”. Ga dus op zoek naar de minder bekende spellen en je kan daarvoor uiteraard terecht bij allerlei leuke spelwinkeltjes die er gelukkig nog zijn in de diverse steden, zoals Friends and Foes in Amsterdam.

Deep Blue

Wij speelden gisteren het bordspel Deep Blue en hoewel de vormgeving en het ‘verhaal’ van de game zeker ook aantrekkelijk zijn (op zoek naar schatten onder water) vonden we het vooral een leuk spel vanwege een aantal spelmechanismes. Om dit spel te winnen moet je uitvaren en duiken. Bij een duik, vindt je schatten maar je kan ook zeemonsters tegenkomen of als je te lang duikt: zuurstoftekort!

Een gekleurde steen is een schat, een zwarte of blauwe steen betekent problemen…

Je moet als speler dus steeds afwegen hoeveel risico je neemt: vaar ik verder weg om betere duiken te maken of ga ik nu duiken? Duik ik nog wat langer met als risico zuurstoftekort of een zeemonster? Het is een simpel mechanisme, maar het zorgde (bij ons in ieder geval) voor een hoop speelpret. En het mechanisme is iets om in het achterhoofd te houden bij een toekomstig spel wat we zelf gaan ontwerpen, zeker ook bij een serious game waarin risico nemen of vermijden een rol speelt.

Gamification

Gamification

Na een aantal losse workshops is het weer tijd voor een nieuwe gamification reeks. Vanaf januari 2020 starten we weer:

Gamification is het toepassen van games voor ‘serieuze’ doelstellingen, bijvoorbeeld in onderwijs, bij training, revalidatie of bij marketing. In de cursus gamification wordt er onderzocht hoe je games kunt ontwerpen en toepassen voor andere toepassingen dan entertainment.

Voor wie?

De cursus gamification is bedoeld voor professionals uit diverse werkvelden die overwegen om games toe te passen bij hun werk. Denk bijvoorbeeld aan: docenten, trainers, onderzoekers, marketeers, designers, webontwikkelaars, verandermanagers en andere professionals. In de cursus wordt zowel met bordgames en andere niet-ict games als met computergames gewerkt.

bordgames maken

Hoe zit de cursus in elkaar?

De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten. Tijdens de covid periode zullen deze bijeenkomsten online live plaatsvinden via Zoom.  Onderwerpen van de cursus zijn:

  • Inleiding op gaming, gamegenres en gamegeschiedenis
  • gamedesign basics
  • prototyping zonder computer
  • het ontwerpen van bordgames
  • serious gamedesign
  • gaming in het onderwijs
  • gaming voor gedragsverandering
  • gaming bij organisatieveranderingen
  • medical games
  • prototypen met Gamemaker
  • inleiding op programmeren in Gamemaker
  • het proces van het ontwikkelen van games en apps

 

 

 

 

 

De cursus wordt gegeven door Wouter Baars. Wouter is technische bedrijfskundige en trainer. Hij ontwerpt en gebruikt games voor zijn eigen werk als opleider en hij ontwerpt serious games voor organisaties en maatschappelijke vraagstukken.

Prijs:
Deelname aan de cursus kost 595,- euro exclusief BTW. De totale tijd nodig om deze cursus te volgen is 18 uur.

Data:
Januari 2021 zal een nieuwe cursusreeks starten. Neem contact met ons op als je wilt meedoen.