Programmeren met Javascript

Javascript voor beginners

Voor wie echt goed wil leren programmeren en ingewikkelder games wil kunnen maken, hebben we de Javascript voor beginners cursus ontwikkeld. In deze cursus leer je de beginselen van de belangrijke programmeertaal Javascript. Javascript is de taal van het internet, veel interactieve websites zijn er mee gemaakt. Javascript wordt ook veel gebruikt in games. Bijvoorbeeld de populaire game-engine Unity werkt met Javascript. Javascript lijkt ook veel op GML (Gamemaker Language, de programmeertaal van Gamemaker Studio).

Inhoud van de cursus:

 • tekst op het scherm zetten met javascript
 • Hello World!
 • Werken met getallen en berekeningen
 • Werken met stringvariabelen (teksten)
 • Ingebouwde functies in Javascript
 • Operatoren
 • If then….else….
 • Herhalingen en de game loop
 • Variabelen en array’s
 • Random
 • Code hergebruiken
 • Breakout programmeren in Javascript

Voorbeeldstukje uit de cursus:

Je maakt oefeningen onder begeleiding van Michiel van der Blonk, een ervaren programmeur en docent. Je kan met hem chatten en berichten sturen, hij kijkt je huiswerk na en beantwoordt je vragen. Na deze cursus beheers jij de basis van Javascript en kan je beginnen met het bouwen van ingewikkeldere games.

Waarom is JavaScript speciaal?

JavaScript was eigenlijk altijd een buitenbeentje, zo iemand die op het schoolplein alleen maar in de boeken zit, en die in alles een beetje anders is. Omdat men er lang over heeft gedaan om te snappen wat JavaScript allemaal kan, zag niet iedereen de kracht van de taal. Maar tegenwoordig is dat in rap tempo aan het veranderen. Mensen zien hoe flexibel de taal is, en dat geeft veel mogelijkheden. Mensen maken allerlei tools en JavaScript, en zelfs allerlei nieuwe omgevingen en talen in JavaScript. Het is een soort lego-taal, je kan er alles van maken. Dat komt omdat in JavaScript bijna niets is vastgezet. Je kan elk stukje er uit halen, veranderen en weer terugzetten. Dat is ook gevaarlijk natuurlijk, maar als je goed oppast kan je er dus van alles mee.

JavaScript is niet Java, ook al lijkt de naam er op. Dat is alleen maar omdat Java vroeger populair was op het schoolplein en JavaScript (toen nog livescript) dacht “ik verander gewoon mijn naam, ik ben toch flexibel”. Het was wel een beetje achterbaks natuurlijk, zo meeliften op populariteit, maar het heeft wel gewerkt.

Wat kan ik met JavaScript?

Natuurlijk kan je ook websites gaan maken, en dan is JavaScript een geweldig gereedschap om te sleutelen aan de pagina. Kijk dan eens verder naar bijvoorbeeld jQuery, een uitbreiding van JavaScript om pagina’s op te leuken. Voor ons zijn vooral games interessant. Je kan, als je wilt, games maken met JavaScript die direct in je browser werken. Het is aan te raden daar dan een game-engine voor te gebruiken, daar kan je er heel veel van vinden. Ook GameMaker kan games maken in HTML5, wat in feite grotendeels betekent: in JavaScript. Maar laat je niet tegenhouden om iets anders te zoeken.Er zijn heel veel game engines waarmee je met Javascript een game kunt maken. Zie hier een hele lijst van bekende en minder bekend game engines die met Javascript werken. Een bekende game engine die met javascript werkt is de Unity engine. Daarmee kan je professionele 3d games ontwikkelen.

De kosten voor de cursus bedragen 99 euro
De cursus is nog in BETA (er kunnen nog schoonheidsfoutjes in zitten), dus met de kortingscode: BETA2018 krijg je 30% korting.

We hebben nog een tweede actie lopen:  Nu met gratis cursus gamedesign (Extreme Budget) twv. 40,- euro. Dus meld je snel aan, dan heb je dubbel voordeel.

Aanmelden voor de cursus kan hier: https://gameskool.org/course/view.php?id=62
Na de start heb je een jaar de tijd om de cursus te doen, dat is ruim voldoende. De cursus bestaat uit 11 hoofdstukken die je elk in ongeveer 3 tot 6 uur kunt maken.